Czy amigdalina jest witaminą B17?

Nowotwory są obecnie jedną z częstszych przyczyn zgonów na świecie. Liczba chorujących nieustannie wzrasta, nic więc dziwnego, że ciągle szukamy cudownego leku na raka. Jedna z teorii głosi, że to właśnie amigdalina jest takim środkiem. Czy faktycznie tak jest? Przekonaj się, czytając artykuł.

Czym jest amigdalina?

Potocznie jest nazywania witaminą B17, jednak amigdalina nie jest witaminą. Z punktu widzenia chemii jest glikozydem, który zostaje rozłożony przez nasz organizm na glukozę, kwas pruski i aldehyd benzoesowy. Z definicji wiemy, że witaminy są to substancje niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, a amigdalina nie jest taką substancją. Nie ustalono dla niej norm żywieniowych, ani nie określono na nią zapotrzebowania przez ludzki organizm.

Amigdalina występuje w nasionach różnych roślin, np. pigwy, migdałowca, a także w pestkach owoców: brzowskiń, moreli, śliwek. To właśnie ona nadaje im gorzki smak.

Jakie jest działanie amigdaliny?

Okazało się, że ma również właściwości lecznicze. Pierwsze badania nad amigdaliną rozpoczęto w XIX w. i wykazano, że potrafi niszczyć komórki nowotworowe. Jej działanie miało polegać na rozkładaniu glikozydu cyjanogennego do cyjanowodoru, który unicestwia zmiany nowotworowe. Dlatego szeroko propagowano zjadanie np. jabłka w całości wraz z pestkami lub moreli z pestką.

Amigdalina w medycynie chińskiej ma zastosowanie również jako lek od kaszlu, przeciwbólowy oraz wzmacniający układ odpornościowy.

Czy to na pewno jest bezpieczne?

Często wydaje się, że jak jakaś metoda leczenia jest naturalna to jest na pewno bezpieczna. Niekoniecznie! W wyniku rozkładu amigdaliny powstaje cyjanowodór, który jest silną trucizną (cyjanowodór wchodził w skład Cyklonu B – gazu, który był wykorzystywany do eksterminacji więźniów przez nazistów podczas II Wojny Światowej). Niby są to niewielkie ilości, jednak spożywane regularnie mogą prowadzić do zatrucia. Niestety, odnotowuje się przypadki zatrucia amigdaliną przez osoby, które próbowały na własną rękę leczyć się z nowotworów.

Warto także wiedzieć, że możliwość zatrucia znacznie wzrasta przy równoczesnym przyjmowaniu witaminy C, która bardzo często jest rekomendowana osobom z nowotworami i to w bardzo wysokich dawkach.  Także niedobory witaminy B12 mogą zwiększyć ryzyko zatrucia amigdaliną.

Co na to badania naukowe?

Oficjalnie amigdalina nie jest rekomendowana jako lek na nowotwory. Badania na zwierzętach wykazały, że może być skuteczna w zwalczaniu raka. Z kolei przy badaniach na ludziach najczęściej stosowano również konwencjonalne leczenie, więc trudno jest tutaj określić skuteczność samej amigdaliny. Tak naprawdę brakuje solidnych badań klinicznych, które opisałyby działanie samej amigdaliny i jej faktyczny wpływ na komórki nowotworowe oraz na resztę organizmu. Obecnie nie mamy potwierdzenia naukowego, że amigdalina naprawdę działa.

Ciekawostką jest fakt, że na bazie amigdaliny wyprodukowano kiedyś lek o nazwie Laetrille – został on jednak wycofany, ponieważ nie było dowodów na skuteczność tego specyfiku. Z kolei odnotowano przypadki zatruć cyjanowodorem.

Czy w takim razie warto stosować amigdalinę?

Zalecałabym dużą ostrożność w tym wypadku. Na pewno nie jest dobrym pomysłem porzucenie dotychczasowego leczenia i oparcie się wyłącznie na jedzeniu pestek owoców. Suplementacja amigdaliną nie jest wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Warto obserwować reakcje swojego organizmu podczas suplementacji. Nadmierna podaż amigdaliny powoduje:

  • Nudności, wymioty,
  • Bóle głowy,
  • Gorączka,
  • Uszkodzenie wątroby,
  • Zaburzenia naeurologiczne,
  • Śpiączkę.

W skrajnych przypadkach może dojść nawet do śmiertelnych zatruć!

Oficjalnie nie ma naukowych dowodów na to, że amigdalina jest skuteczna w leczeniu nowotworów. Dodatkowo nieodpowiednia suplementacja może przyczynić się do problemów, a także zagrażać zdrowiu. W przypadku chorób nowotworowych lepiej oprzeć się na podstawach – zdrowa, nieprzetworzona dieta, pełna antyoksydantów z warzyw i owoców, uzupełnienie niedoborów pokarmowych, odpowiednio dobrany ruch i zmiana stylu życia. To są skuteczne sposoby wspierające konwencjonalne leczenie nowotworów. Więcej o diecie antynowotworowej przeczytasz tutaj.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6098693

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9832674

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25207888

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/627001

http://www.wple.net/plek/numery_2013/numer-8-2012/687-689.pdf

Autor: Ewa Burzyńska

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s