Depresja – czy dietą można poprawić swój stan?

Obecne czasy nie należą do najłatwiejszych dla naszych organizmów. Przewlekły stres, toksyny środowiskowe i żywność kiepskiej jakości źle wpływają na pracę naszego mózgu. Dodajmy do tego jeszcze problemy z wyrażaniem oraz odczuwaniem emocji i wtedy może pojawić się depresja. Jest to realny problem, który dotyczy ogromnej ilości ludzi. Okazuje się, że można zdecydowanie poprawić swój stan za pomocą odpowiedniej diety. Przekonaj się, jakie składniki pokarmowe są niezbędne, aby Twój umysł sprawnie funkcjonował.

Czym jest depresja?

Depresja to nie jest chwilowy dołek, jak powszechnie się uważa. To realna choroba, która bardzo utrudnia funkcjonowanie i często jest wynikiem wielu niedoborów pokarmowych. Oczywiście depresja ma często także podłoże psychiczne, dlatego oprócz diety, niezwykle ważna jest terapia, która ukierunkuje nas na odpowiednie radzenie sobie ze stresem oraz umiejętność oczuwania swoich emocji i wpływania na błędne przekonania, które nami kierują.

Jakie objawy towarzyszą depresji?

  • utrata motywacji do działania,
  • uczucie emocjonalnej pustki,
  • obniżony nastrój,
  • lęki, ataki paniki,
  • problemy z komunikowaniem się,
  • brak apetytu,
  • ciągły smutek,
  • przewlekłe bóle (głowy, kręgosłupa, stawów, mięśni),
  • zmęczenie.

Jak już wspomniałam wcześniej, do przyczyn depresji możemy zaliczyć czynniki psychologiczne, np. utrata własnej wartości, strach przed samotnością, przewlekły stres, trudności w relacjach z innymi. Depresja bywa również powikłaniem wielu chorób, takich jak choroby autoimmunologiczne, zaburzenia neurologiczne, otyłość, przewlekłe infekcje, nowotwory.

U każdej osoby depresja może przebiegać w nieco inny sposób, dlatego tak ważna jest odpowiednia, wczesna diagnostyka i terapia, która pozwoli wrócić na dobre tory.

Dieta w depresji

Okazuje się, że w depresji można wspomóc się dietą. Uzupełnienie składników odżywczych i witamin wpływa na pracę mózgu i jelit, które ogrywają znaczącą rolę w tej chorobie.

Co wykluczyć z diety?

Przede wszystkim warto się oprzeć na składnikach jak najmniej przetworzonych, naturalnych. Takich, które nie mają etykiety. Dlatego w pierwszej kolejności wyrzucamy z diety:

  • Cukier (również ten dodany, dlatego sprawdzamy etykiety – cukier potrafi być nawet w boczku pakowanym czy w chrzanie!),
  • Rafinowane tłuszcze roślinne (zaburzają równowagę omega 3 do omega 6),
  • Przetworzona żywność (słodycze, fast-foody, produkty instant, mrożone produkty),
  • Używki (alkohol, papierosy),
  • Słodzone napoje gazowane i niegazowane (woda smakowa to również napój!).

Bardzo często następuje duża poprawa już po samym wykluczeniu tych produktów. Dzieje się tak, ponieważ działają one mocno prozapalnie i pogarszają stan organizmu oraz wpływają na zwiększanie się stresu oksydacyjnego.

O jakie składniki zadbać w diecie?

Przy depresji najczęstsze niedobory dotyczą różnego rodzaju mikroelementów oraz witamin:

Magnez

Poprawia pamięć i koncentrację, polepsza nastrój i pomaga radzić sobie ze stresem. Naturalnymi źródłami magnezu są banany, warzywa liściaste, orzechy, surowe kakao, gorzka czekolada. Można również zażywać kąpiele magnezowe z pomocą chlorku lub siarczanu magnezu – bardzo dobrze wchłania się przez skórę.

Żelazo

Żelazo wspomaga pracę wątroby, wspiera układ nerwowy i odpornościowy. Znajdziemy je w podrobach, czerwonym mięsie, rybach oraz w burakach, szpinaku i natce pietruszki.

Cynk

Jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera odporność, a także uczestniczy w syntezowaniu białek, RNA i DNA. Wspomaga także detoks metali ciężkich, takich jak kadm czy ołów. Cynk znajdziemy w mięsie, jajach, pomidorach, natce pietruszki, warzywach kapustnych.

Witamina C

Zwiększa odporność i łagodzi stany zapalne w organizmie. Wzmacnia naczynia włosowate oraz błony komórkowe, a dodatkowo chroni przed wolnymi rodnikami. Świetnym źródłem witaminy C jest sok z rokitnika, dzikiej róży, acerola, owoce acai, owoce jagodowe, papryka, warzywa kapustne.

Witamina E

Chroni błony komórkowe, zmniejsza stany zapalne, wzmacnia odporność, poprawia pamięć i koncentrację. Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych nierafinowanych, orzechach i ziarnach zbóż

Witamina D

Wzmacnia odporność, poprawia pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Wpływa także na prawidłową pracę neuroprzekaźników. Źródła witaminy D to tłuste, morskie ryby, jaja, mięso i podroby zwierząt karmionych trawą, tran.

Witaminy z gr. B

Są one prawdziwym paliwem dla naszego mózgu, dlatego niedobory witamin z gr. B znacząco mogą wpływać na pojawienie się depresji. Ich niedobór może wywoływać niepokój, agresję, mgłę mózgową oraz problemy z pamięcią i koncentracją. Najlepszymi źródłami tych witamin są zielone, liściaste warzywa, orzechy, jaja, ryby, podroby.

Kwasy tłuszczowe omega 3

Należy też zadbać o równowagę pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6. Obecnie standardowa dieta obfituje w omega 6, które w nadmiarze działają prozapalnie. Omega 3 ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego należy zwrócić uwagę na dostarczanie omega 3, ponieważ ich niedobór może powodować zaburzenia neuronów oraz neuroprzekaźników, co często jest łączone z depresją. Źródła kwasów omega 3 to tłuste, morskie ryby, jaja, tran.

Jak widać, odpowiednia dieta może być dużym wsparciem w walce z depresją, dlatego warto zainteresować się tym tematem. Jadłospis oparty na nieprzetworzonych produktach, które uzupełnią niedobory wyciszy stany zapalne, poprawi nastrój, doda energii i wpłynie pozytywnie na jakość życia – to znacząco ułatwi drogę do zdrowia.

Źródła:

https://www.health.harvard.edu/blog/diet-and-depression-2018022213309

https://www.webmd.com/depression/guide/diet-recovery#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318428.php

https://nutritionfacts.org/2018/04/03/the-best-diet-for-depression/

Autor:

Ewa Burzyńska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s