Jak zrobić zdrowe smoothie? Najlepsze warzywa do smoothies

Smoothie cieszą się coraz większą popularnością. Jeżeli masz wątpliwości, jak dobrać odpowiednie składniki do swojego smoothie, ten artykuł jest dla Ciebie! Przeczytaj, jak skomponować pyszny koktajl, który dostarczy Ci mnóstwo witamin.

Czym są smoothie?

To po prostu koktajle składające się z owoców i warzyw z dodatkiem płynnej bazy. Smoothie jest świetnym wyborem zarówno na śniadanie, przekąskę, jak i posiłek około-treningowy. To także źródło łatwo przyswajalnego błonnika, witamin i mikroelementów.

Dlaczego warto regularnie pić smoothie?

Jest kilka powodów, dla których warto na stałe włączyć do diety smoothie:

  • Szybkość przygotowania – w dosłownie kilka minut przygotujesz niezwykle odżywczy posiłek, a dzięki zblendowaniu całych owoców i warzyw jest się dłużej sytym.
  • Dzięki wysokiej odżywczości, wspomaga regenerację organizmu, oczyszcza i dostarcza mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu zmniejsza stany zapalne.
  • Dodaje energii dzięki zawartości cukru z owoców oraz błonnika, który spowalnia jego uwalnianie, co sprawia, że nie ma dużych spadków energii po wypiciu smoothie.
  • Dzięki witaminom i mikroelementom poprawia odporność.

Jak zrobić dobre smoothie?

Aby smoothie było smaczne i wartościowe, pamiętaj o kilku zasadach:

  1. Zawsze używaj świeżych owoców i warzyw. Można też użyć mrożonych, jeżeli jest poza sezonem na dane owoce. Do smoothie nie nadają się warzywa i owoce puszkowane, ponieważ zawierają dodatki cukru i konserwantów, a poza tym nie mają dużej wartości odżywczej.
  2. Aby smoothie miało dobry smak, komponuj je z trzech składników, najlepiej sprawdzą się dwa owoce i warzywo – można oczywiście dodać więcej składników, jednak może się okazać to mieszanką wybuchową dla Twoich jelit. Zbyt duża ilość błonnika może wywołać wzdęcia i dyskomfort, dlatego warto stopniowo zwiększać ilość składników w smoothie.
  3. Wykonanie? Niezwykle proste – do blendera wrzucamy kawałki wybranych owoców i warzyw i zalewamy płynem. Płynną bazą może być mleko (zwierzęce lub roślinne), woda lub dla zagęszczenia: maślanka, kefir lub jogurt naturalny. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Można też dodawać zieloną herbatę lub naturalne soki.
  4. Jak sprawić, aby smoothie było jeszcze bardziej zdrowe? Można dodać różnego rodzaju superfood. To znacznie podkręci jego prozdrowotne możliwości. Mamy do wyboru: sok z pokrzywy, algi (np. chlorella, spirulina), pyłek pszczeli, maca, imbir, siemię lniane, nasiona chia, jagody goji, żurawina, miód, cynamon.
  5. Do smoothie warto dodać odrobinę tłuszczu, aby przyswoiły się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) – możesz wlać olej kokosowy, lniany lub dodać kawałek awokado.
  6. Nie wypijaj smoothie duszkiem! Trawienie węglowodanów zaczyna się w jamie ustnej, gdy pokarm miesza się ze śliną, dlatego każdy łyk potrzymaj chwilę w buzi, zanim przełkniesz. Dzięki temu ułatwisz trawienie, szybciej poczujesz się syty i nacieszysz się smakiem koktajlu.
  7. Eksperymentuj. Nie rób cały czas tych samych połączeń. Staraj się urozmaicać swoje menu o nowe koktajle, aby dostarczać różnorodnych składników.

Jakie warzywa wybierać do smoothie?

Tutaj sprawdzą się wszelkiego rodzaju warzywa liściaste – jarmuż, szpinak, rukola, roszponka, sałata. Zawierają wapń, witaminy z gr. B, żelazo, magnez, witaminę C i E.

Do smoothie można użyć również takich warzyw jak buraki, pomidory, ogórek, seler naciowy, kalafior, marchew.

Kilka inspiracji – przepisy na zdrowe smoothie

A oto kilka przepisów na zdrowe i pyszne koktajle:

Smoothie z jabłkiem i burakiem

  • 2 jabłka
  • 1/2 surowego buraka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml wody kokosowej

Smoothie szpinakowe

  • 2 pomarańcze
  • 1 banan
  • 2 garście szpinaku
  • 150 ml mleka

Smoothie z ogórkiem

  • garść szpinaku
  • garść roszponki
  • ½ zielonego ogórka
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 ml wody

Smoothie pietruszkowe

  • garść natki pietruszki
  • 1 pomarańcza
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 ml wody

Smoothie malinowe

  • 150 g malin (mogą być mrożone)
  • garść jarmużu
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 daktyle

Smoothie pomidorowe

  • 2 pomidory
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść natki pietruszki
  • szczypta soli, pieprzu, chilli

Smoothie borówkowe

  • 1 banan
  • 100g borówek
  • garść szpinaku
  • ½ awokado
  • łyżka soku z cytryny

Chyba już nikogo nie trzeba przekonywać, że warto włączyć smoothie do swojego codziennego menu. Zaopatrz się w dobry blender, świeże owoce i warzywa i eksperymentuj ze smakami. Takie koktajle to jeden z lepszych sposobów na dostarczenie niezbędnych witamin i mikroelementów, a to na pewno poprawi Twoje zdrowie i samopoczucie.

Źródła:

https://recipes.mercola.com/green-energy-smoothie.aspx

https://chriskresser.com/recipe-smoothies/

https://againstallgrain.com/2013/03/11/my-green-smoothie/

 

Autor: Ewa Burzyńska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s