Czy wiesz, dlaczego podjadasz?

Godzina dziesiąta w pracy. Otwierasz pudełko z drugim śniadaniem, które dzień wcześniej przygotowałeś lub wczesnym rankiem firma cateringowa dostarczyła wprost pod Twoje drzwi w pięknej tekturowej torbie. Masz przed sobą pyszną sałatkę z mięsem i warzywami albo koktajl z owoców sezonowych. Koledzy i koleżanki z pracy z lekką zazdrością patrzą, jak spożywasz zdrowy posiłek. Kilka minut później jesteś już w trakcie realizacji zadania zleconego przez przełożonego, które miało być gotowe na wczoraj. Stajesz się coraz bardziej nerwowy i chaotycznie przeglądasz papiery i pliki w komputerze. Idziesz do kuchni już po drugą kawę w ciągu godziny. Znajdujesz tam talerz z łakociami i…rzucasz się na jedzenie niczym wygłodniałe zwierzę. Pochłaniasz siedem ciastek w ciągu jednej minuty. Po chwili wracasz na miejsce i przypominasz sobie, że masz ze sobą jeszcze sporo zdrowego jedzenia do spożycia w ciągu dnia.

Co sprawiło, że utraciłeś kontrolę nad głodem i uległeś zachciance?
Problem jest dość powszechny. Wiele osób przestaje rozpoznawać prawdziwy głód i często ulega zachciankom. Czy to tylko kwestia silnej woli? Otóż nie. Przyczyny podjadania mogą być różne. Załóżmy, że spożywamy odpowiednio dużo w stosunku do naszego zapotrzebowania, a mimo to nie potrafimy kontrolować zachcianek. Co sprawia, że sięgamy po ciastko, którego nie powinniśmy jeść?

STRES

Są dwa typy reakcji na stres – jemy wtedy bardzo dużo lub nie możemy nic przełknąć. Zajmijmy się pierwszym przypadkiem. Pod wpływem stresu konsumujemy ogromne ilości, zwłaszcza takich produktów, które zawierają dużo tłuszczu (zwykle trans) i cukru, czyli produkty wysokokaloryczne. Solidny zastrzyk energii w postaci słodkiego batonika czy czekoladowych cukierków przynosi ukojenie, ale tylko na chwilę, zwykle w czasie konsumpcji i kilka minut po. Niektóre osoby w czasie stresu potrafią pochłonąć po kilka tysięcy kalorii, co w konsekwencji powoduje zaburzenia trawienia, ospałość, aż w końcu niweczy efekty dotychczasowych starań w kontekście kształtowania sylwetki. W dłuższej perspektywie grozi to zaburzeniami odżywiania. Chroniczny stres, który występuje w naszym życiu przyczynia się do kształtowania złej relacji z żywieniem. Zaczynamy wówczas postrzegać jedzenie jako nagroda lub środek uspokajający nerwy. Tymczasem spożywanie słodyczy nie rozwiązuje naszych problemów, nie pomaga wysłać szybciej maila, zrobić zestawienia czy załatwić kilka spraw w pięć minut. Celem jedzenia jest odżywianie organizmu i dostarczania mu energii, a nie redukcji stresu, niwelowania napięcia nerwowego.

ZA MAŁO SNU

Czy wiesz, że Twoje ciało produkuje więcej greliny, czyli tzw. hormonu głodu wtedy, gdy jesteś niewyspany, zarywasz nocki, nie odpoczywasz dostatecznie dużo? Co więcej, Twoje ciało pożąda wysokokalorycznego jedzenia wtedy, gdy nie zapewniasz mu regularnej regeneracji i odpoczynku. Udowodniono również, że osoby, które śpią krócej, niż 7h w ciągu doby są bardziej skłonne do bycia otyłym.

POCZUCIE SMUTKU, DEPRESJA

Wiele osób je słodycze, gdy im smutno, czują się przytłoczeni nadmiarem obowiązków, odnieśli niepowodzenie. Na Uniwersytecie w Illinois przeprowadzano wiele badań dot. relacji między emocjami, a żywieniem. Jedno ciekawe badanie potwierdza, że osoby smutne sięgały po M&Msy oraz popcorn, a osoby szczęśliwe wybierały zawsze zdrowsze przekąski – np. rodzynki. Poczucie smutku generuje potrzebę pocieszenia, co jest całkowicie normalnym zachowaniem. Niestety pocieszenie odnajdywane jest często w żywności i to w sposób impulsywny. Słodycze i generalnie żywność nie rozwiązuje problemu natury emocjonalnej. Gdy jednak pojawia się takie zachowanie, tj. sięgamy po słodycze za każdym razem, gdy nam smutno – należy się zastanowić po raz kolejny, czy nie mamy do czynienia z zaburzeniem odżywiania.

ODWODNIENIE

Za każdym razem, gdy masz zamiar sięgnąć po przekąskę – pomyśl, czy Twój organizm jest głodny czy spragniony płynów. Eksperci podkreślają, że ochota zwłaszcza na słone przekąski może znaczyć, że tak naprawdę potrzebujemy wody. Istnieje badanie, które potwierdza, że apetyt na słone przekąski i potrzeba uzupełnienia płynów ma podobny mechanizm działania komórek nerwowych. Z tej przyczyny często mylimy potrzebę uzupełnienia wody z potrzebą jedzenia. Warto również obserwować kolor moczu. Jeśli nasz mocz jest koloru intensywnego (żółty), to znaczy, że jesteśmy odwodnieni.

BRAK SKUPIENIA NA JEDZENIU

Siedząc przed telewizorem zdarza nam się zjadać drobne przekąski. Po chwili dziwimy się, dlaczego tak szybko zniknęły z talerza lub miseczki. Spożywając posiłek powinniśmy koncentrować się tylko i wyłącznie na tej czynności. W jednym eksperymencie badano zachowanie osób, które konsumowały pokarm przed TV. Pojawił się jeden ważny wniosek – Ci, którzy nie patrzyli na spożywaną żywność i kierowali wzrok w inną stronę, skupiając się na innej czynności  – jedli dużo, dużo więcej.

ŻYWNOŚĆ, KTÓRA NIE ZAPEWNIA SYTOŚCI

Sytość można wytłumaczyć jako sytuację, w której po spożyciu posiłku czujemy się najedzeni. Jest to sygnał, który niestety nie pojawia się natychmiast w naszym organizmie. Nasz mózg potrzebuje czasu, by odebrać informację, że jesteśmy “pełni” i nie potrzebujemy kolejnego kęsa. Niemniej jednak warto zadbać o trzy podstawowe elementy w diecie, które pozwalają osiągnąć szybciej sytość po posiłku. Jest to: odpowiednia podaż wody w ciągu dnia, odpowiednio wysoka ilość białka i błonnika w diecie. Dbając o te elementy będzie nam łatwiej kontrolować uczucie głodu, a także uzyskać szybciej zadowolenie po spożyciu posiłku. Jeśli konsumujemy żelki, ciastka i pijemy mało wody prawdopodobnie nie będziemy w stanie rozpoznać momentu, w którym osiągniemy sytość. Liczne badania, w których obserwowano zależność wyboru pokarmów od poziomu sytości potwierdzają, że przetworzona żywność (zwykle o niskiej zawartości błonnika, białka) powoduje, że ludzie przejadają się i spożywają za dużo kalorii w stosunku do zapotrzebowania energetycznego.

Źródła:

http://news.berkeley.edu/2013/08/06/poor-sleep-junk-food/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16295214

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17464434

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23446890

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1734670

Autor: Karolina Gołaś

 

One thought on “Czy wiesz, dlaczego podjadasz?

  1. Nie zwracasz uwagi na jedną rzecz. Podstawową może. Organizm potrzebuje energii oraz witamin i minerałów. Przekąski są zazwyczaj, uwaga!, słodkie. Słodkie daje cukier. Cukier starcza jakoźródło energgi na króciutko. Ni daje też ani bodźca mechanicznego, ani chemicznego żołądkowi. Nie daje sytości. Nie daje minerałów Nie daje witamin. Naturalnie nadal jesteśmy głodni – od razu lub po chwili. Z prostej przyczyny – nadal brak nam energii, a nigdy nie dostarczyliśmy witamin…

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s