Posty warzywne i diety oczyszczające – czy nadają się dla każdego?

Nadeszła wiosna i mnóstwo osób czuje potrzebę zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, a także detoksu po zimowym obżarstwie. W poszukiwaniu rozwiązania, najczęściej trafiają na diety oczyszczające bazujące na czasowym, dużym ograniczeniu podaży kalorii i ilości jedzonych produktów. Ci, którzy je stosują, zachwalają, że następuje szybka utrata kilogramów oraz natychmiastowa poprawa samopoczucia. Jednak czy faktycznie każdy powinien okresowo przechodzić taki post?

Jak działają okresowe posty?

Krótkotrwałe posty mają na celu pozbycie się zalegających toksyn z organizmu. Dzięki nim w naszym organizmie uruchamiają się mechanizmy, które skutecznie oczyszczają ze szkodliwych substancji, podnoszą odporność, a nawet wydłużają życie!

Już dawno odnotowano, że w trakcie postów dochodzi do pewnych zmian hormonalnych, które promują utylizację tłuszczu. Niektóre badania z lat osiemdziesiątych odnotowały także spadek ciśnienia, spadek glukozy w krwi oraz poziomu insuliny¹ (a to właśnie wysoki poziom insuliny często bywa przyczyną problemów ze zrzuceniem wagi).

Podczas postu następują procesy naprawcze, ponieważ nasz organizm, zamiast skupiać się na trawieniu różnych potraw (a trawienie jest jednym wielkim skomplikowanym procesem biochemicznym, który pochłania mnóstwo energii), może zająć się naprawą i regeneracją uszkodzonych komórek i struktur. Posty sprzyjają także długowieczności, ponieważ wtedy są aktywowane enzymy (AMPK) i białka biorące udział m. in. w odbudowie DNA².

Jakie diety oczyszczające mamy do wyboru?

Istnieje bardzo wiele systemów diet oczyszczających, oto kilka najpopularniejszych.

Post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej

Dieta ta, ma charakter głodówki leczniczej i stosowana jako okresowa kuracja, dostarcza niezbędnych enzymów, mikroelementów i witamin. Alkalizuje cały organizm i odtruwa, a także wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy. Dzienna podaż kalorii waha się między 600 a 800 kcal. W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze takie jak:

  • korzeniowe (marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka),
  • kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior),
  • cebulowe (cebula, czosnek, por),
  • dyniowate (ogórki, ogórki kiszone, kabaczek, dynia, cukinia),
  • liściaste (sałata, seler naciowy, jarmuż),
  • psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan),
  • oraz owoce (jabłka, grapefruity, cytryny).

Podczas postu nie spożywamy żadnych zbóż, orzechów, ziemniaków, roślin strączkowych, chleba, mleka, tłuszczy, mięsa, ani słodkich owoców. Wszystko dlatego, że są zbyt odżywcze i hamują utratę masy ciała, co jest równoznaczne z zahamowaniem procesów spalania zwyrodniałych tkanek. Nie należy również pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów.

Jednym z częstszych błędów kuracji jest dodawanie do diety warzywnej pokarmów, takich jak mleko czy tłuszcze, co przerywa odżywianie wewnętrzne. Wtedy pokarmy dostarczane z zewnątrz są niewystarczające, więc może dojść do niedoborów i braku poprawy zdrowia i samopoczucia.

Zazwyczaj post trwa 42 dni, jednak można długość trwania dostosować do własnych potrzeb i odpowiednio go skrócić. Nie zaleca się za to przedłużania postu! Po zakończeniu kuracji następuje powolna faza wyjścia, gdzie włącza się na stałe naturalne jedzenie, oparte na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z dodatkiem mięsa i ryb. Drugi etap zakłada stałą zmianę nawyków żywieniowych, która gwarantuje zachowanie homeostazy w organizmie i dobre zdrowie.

Oto przykładowy jadłospis z książki Przywracać zdrowie żywieniem:

  • Na śniadanie: szklanka soku pomidorowego lub jabłkowego, marchwiowego, słaba, niesłodzona herbata i 2 jabłka.
  • Na obiad: zupa jarzynowa, kilka surówek, ugotowany burak, ogórek kiszony, sałata, bigos z kapusty i pomidorów na ciepło.
  • Na kolację: herbata ziołowa, jabłko.

Oczyszczanie sokami

Kilkudniowy detoks sokami to jedna z popularniejszych form oczyszczania organizmu. Kurację można wdrożyć już wczesną wiosną, by odciążyć organizm po zimie. Jednak warto również powtórzyć oczyszczanie latem, ponieważ wtedy są dostępne świeże warzywa i owoce, stanowiące bazę oczyszczania sokami.

Koktajle najlepiej przygotowywać na bazie warzyw z dodatkiem owoców. Jak to zrobić? Najpierw wyciśnij sok z twardych warzyw, a następnie zmiksuj go z miękkimi warzywami i owocami. Dużą zaletą diety sokowej jest to, że można w nich przemycić warzywa, których się nie lubi, albo po prostu nie jada. Pamiętaj, że soki najlepiej wypijać od razu po przyrządzeniu. Jeżeli jednak nie masz takiej możliwości, sok przetrwa kilka godzin w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dużej utraty wartości odżywczych.

Wyciskarka czy sokowirówka?

Soki najlepiej przygotowywać za pomocą wyciskarki, ponieważ w niej przygotujesz sok z małych owoców oraz warzyw liściastych. Ponadto dzięki wyciskarce uzyskasz naturalnie mętny sok, w którym znajduje się najwięcej składników odżywczych. Sokowirówka wyciska sok w oparciu o siłę tarcia i przez to są niszczone cenne witaminy i minerały.

Jakie soki możesz przygotować?

Oto kilka pomysłów na pyszne, odżywcze soki:

 Sok pomidorowy

  • ½ kg pomidorów
  • 1 jabłko
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ łyżeczki tabasco
  • Szczypta soli i łyżeczka bazylii

Sok z buraków

  • 300 g buraków
  • 200 g marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sok z rzepy

  • ½ kg rzepy
  • ½ kg marchwii
  • łyżeczka miodu

Sok z dyni

  • 250 g dyni
  • 250 g marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Monodiety

Istnieją również diety oparte wyłącznie na jednym produkcie, np. dieta cytrynowa, ananasowa, marchewkowa, pietruszkowa. Polegają na tym, że je się przez kilka dni tylko jeden produkt w różnych postaciach. Tego typu posty powinny trwać nie dłużej niż dwa dni, ponieważ dłuższe ich stosowanie może przyczynić się do niedoborów.

 

Jak prawidłowo przeprowadzić detoks?

Przede wszystkim należy się dobrze przygotować psychicznie. Posty i diety oczyszczające wymagają mnóstwo samodyscypliny i nie jest łatwo przejść taki program. Im bardziej Twoja obecna dieta jest śmieciowa, tym trudniej Ci będzie przejść kurację, ponieważ organizm jest wtedy mocno obciążony i tym bardziej odczujesz skutki oczyszczania z toksyn.

Mogą się również pojawić kryzysy i znaczne pogorszenie samopoczucia ze względu na to, że bardzo często jesteśmy uzależnieni od różnych niezdrowych produktów i ich odstawienie spowoduje różne przykre dolegliwości. To sprawia, że mamy ochotę się poddać i wrócić do starych przyzwyczajeń. Są to tzw. kryzysy ozdrowieńcze i wtedy mogą się pojawić takie objawy jak:

  • Bóle głowy,
  • Osłabienie
  • Nudności i wymioty
  • Biegunka
  • Stany podgorączkowe, dreszcze
  • Obrzęki

Musisz wiedzieć, że to wszystko jest normalne i jest wynikiem uwolnienia toksyn z tkanek i przeniknięcia ich do krwi.

Dlatego należy stopniowo przygotowywać organizm na detoks. Dwa tygodnie przed rozpoczęciem kuracji, zacznij zmniejszać kaloryczność posiłków poprzez wyłączenie z diety słodyczy i przetworzonej żywności. Jedz więcej warzyw i owoców.

Pamiętaj również o nawadnianiu! Picie dużej ilości wody może uchronić Twój organizm przed złym samopoczuciem podczas oczyszczania, ponieważ prawidłowe nawodnienie zapewnia odpowiednią ilość elektrolitów i większą ilość energii. Najlepiej pić wodę o wysokiej zawartości minerałów.

Czy posty i diety oczyszczające są dla każdego?

Niestety nie. Istnieje sporo obostrzeń, co do stosowania postów i diet oczyszczających. Kto powinien się wstrzymać od tego typu diet?

  • Osoby chore psychicznie i z ciężką depresją
  • Osoby chore na gruźlicę
  • Osoby chore na cukrzycę
  • Osoby z nowotworami (zwłaszcza w trakcie chemioterapii)
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • Dzieci i młodzież w okresie dojrzewania

Jeżeli żaden z tych stanów Cię nie dotyczy i czujesz potrzebę oczyszczenia organizmu , to tego typu diety są dobrym pomysłem. Pamiętaj tylko, że kilka lub kilkanaście dni detoksu można przeprowadzić samodzielnie, jeżeli jednak planujesz dłuższą kurację, zrób niezbędne badania i skonsultuj się z lekarzem, żeby nie doprowadzić do niedoborów.

Źródła:

¹ Peter R. Kerndt, MD James L Naughton, MD Charles E. Driscoll, MD David A. Loxterkamp, MD. Fasting: The History, Pathophysiology and Complications, 1982

²Antero Salminen, Kai Kaarniranta. AMP-activated protein kinase (AMPK) controls the aging process via integrated signaling network. Ageing Research Reviews, 2012

Dr med. Dąbrowska E.,Ciało i ducha ratować żywieniem, 2003

Dr med. Dąbrowska E., Przywracać zdrowie żywieniem, 2002

Autor: Ewa Burzyńska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s