Czy właściwa dieta może pomóc w astmie?

Astma jest chroniczną chorobą zapalną obejmującą drogi oddechowe. Częstość zachorowań wzrasta z roku na rok u osób w każdym wieku, u każdej płci. Statystyki podają, że na astmę cierpi 4 mln Polaków, z których ponad połowa nie wie, o tym, że choruje.

Za czynniki wywołujące astmę uważa się: uwarunkowania genetyczne (nadmierna produkcja przeciwciał), środowisko (palenie papierosów, ekspozycja na dym tytoniowy, klimat, zanieczyszczone powietrze, brak lasów w pobliżu, obecność fabryk, smog, etc.), alergie i infekcje. Coraz częściej jednak mówi się o tym, że astma pojawia się na skutek niedoboru witamin, mikroelementów, chronicznego stresu i nieodpowiedniej reakcji układu odpornościowego na jego obecność.

Jak rozpoznać, że mamy do czynienia z astmą?

Do najczęstszych objawów astmy należą:

  • katar,
  • kaszel,
  • zapalenie śluzówki nosa,
  • drapanie w gardle,
  • duszność, zwłaszcza po wysiłku oraz uciski w klatce piersiowej (zwane czasem atakami astmatycznymi, chociaż w ich trakcie pojawiają się również inne tu wymienione objawy),
  • zapalenie spojówek,
  • stany zapalne skóry (nawet atopowe),
  • świszczący oddech,
  • osłabiona odporność organizmu i wzrost częstości występowania przeziębień.

Powyższe sytuacje bywają problematyczne w ocenie i jednoznacznej diagnozie astmy i z tego powodu wielu z nas nie wie, że cierpi na astmę.

Przyjrzyjmy się teraz odmianom astmy.

Wyróżnia się następujące rodzaje:

  • astma oskrzelowa (stan zapalny w górnych drogach oddechowych),
  • astma alergiczna (reakcje alergiczne na skutek działania alergenów),
  • astma sercowa (przewlekła niewydolność układu sercowego towarzysząca obrzękom układu oddechowego),
  • astma zawodowa (reakcje na skutek działania czynników związanych z miejscem pracy),
  • astma niealergiczna (powikłania po źle leczonym zakażeniu górnych dróg oddechowych),
  • astma aspirynowa (nadwrażliwość na aspirynę i leki przeciwzapalne).

Najczęściej mamy do czynienia z astmą alergiczną. Ponad połowa chorych w czasie kontaktu z sierścią zwierząt, kurzem, zanieczyszczonym powietrzem, pyłkami, aż w końcu po zjedzeniu określonej grupy produktów żywnościowych doznaje reakcji alergicznych. Reakcje alergiczne to nic innego jak stres organizmu wobec istniejących alergenów wywołujących stan zapalny. Objawy, które widzimy w postaci wysypki, kaszlu czy kataru to reakcja obronna, czyli próba pozbycia się lub zneutralizowania czynnika generującego stany zapalne. Są one na tyle niekiedy inwazyjne, że utrudniają codzienne życie, a nawet są zagrożeniem dla życia. Alergeny wywołujące stany zapalne w naszym organizmie zmuszają układ odpornościowy do wzmożonej pracy. Traktowanie astmy typowymi lekami dla leczenia choroby jednak wiąże się z wieloma możliwymi skutkami ubocznymi (przybieranie na wadze, trudności ze schudnięciem, trądzik, wahania nastrojów, rozwój niepożądanych bakterii w jelitach).

Najlepszą i najskuteczniejszą metodą prewencyjną i leczniczą jest nic innego, jak unikanie alergenu. Nie zawsze jednak jest to możliwe, gdyż przykładowo – nie zmienimy środowiska (np. wyprowadzka z miasta na wieś), w którym żyjemy. W obecnych czasach jednak wiele alergenów stanowią produkty żywnościowe, a te dużo łatwiej ograniczyć, a nawet wyeliminować z diety. Jednocześnie przy wsparciu flory bakteryjnej jelit, uzupełnieniu mikroelementów, zapewnieniu wsparcia dla układu hormonalnego pozwoli ograniczyć nieprzyjemne skutki, a nawet pozbyć się astmy.

Skupmy się na produktach spożywczych, które wywołują alergie. Do najczęściej występujących alergenów należą:

  • nabiał,
  • gluten,
  • białka jaj lub całe jaja,
  • kofeina (czekolada, kakao, kawa, napoje energetyczne),
  • orzeszki ziemne,
  • orzechy,
  • seler,
  • soja,
  • kukurydza

Można oczywiście pomyśleć, że powyższe alergeny nie są bezpośrednio skorelowane z występowaniem astmy. Żywność trafia do układu pokarmowego, a astma to choroba dróg oddechowych. Jednak te dwa układy są ze sobą powiązane!

Przykładowo, jama ustna należy zarówno do jednego jak i drugiego układu, zatem jest to podstawowy argument, mówiący o ścisłym związku i korelacji układów w naszym organizmie. Innym dowodem związku jest fakt, że ww.żywność generuje stan zapalny i aktywację prozapalnych cytokin, które są związane z patogenezą astmy.

Jakie są bezpośrednie związki żywności z występowaniem astmy?

 Najlepiej sprawdzić na sobie, czy po zjedzeniu ww. produktów pojawiają się jakieś niepokojące objawy. Inna metoda to testy diagnostyczne specyficznych reakcji na konkretne produkty żywnościowe. Warto jednak profilaktycznie zadbać o następujące kwestie, aby unikać ataków astmatycznych:

Antyoksydanty

Poziom witaminy C, E, selenu, flawonoidów i karotenoidów wpływa na właściwe funkcjonowanie układu oddechowego. W tym celu warto spożywać produkty bogate w antyoksydanty, czyli w skrócie warzywa i owoce takie jak np.: nać pietruszki, awokado, marchew, zielone warzywa, granaty, pomidory, jagody, borówki, maliny.

Kwasy Omega-3

Zawarte EPA i DHA w kwasach omega-3 zapobiegają częstym powikłaniom infekcji dróg oddechowych oraz redukują stan zapalny. Wobec tego warto spożywać jaja, tłuste ryby morskie, orzechy włoskie oraz suplementować tran.

Witamina D3

Witamina ta ma szerokie spektrum działań, zwłaszcza antyzapalnych. Przede wszystkim wspiera ona układ immunologiczny, który musi sobie radzić z alergenami. Warto przebywać częściej na zewnątrz i nie unikać ekspozycji na słońce. Codzienna dieta powinna uwzględniać żywność bogatą w witaminę D, czyli tłuste ryby oraz jaja.

Magnez

Magnez rozszerza drogi oddechowe wspomagając leczenie astmy. Warto spożywać zielone warzywa, awokado, orzechy, nasiona, a także korzystać z kąpieli z dodatkiem soli magnezowej (Epsom).

Prebiotyki i probiotyki

Odpowiadają za odporność warunkowaną stanem jelit i obecnością bakterii w jelitach, które tworzą florę jelitową, czyli swoiste środowisko, w którym zachodzi m.in. trawienie. Probiotyki pomagają zasiedlić się dobrym bakteriom w układzie trawiennym, a prebiotyki żywią te bakterie, by mogły chronić i wzmacniać nasz układ odpornościowy. W tym celu warto spożywać kiszonki, kombuchę, a w razie konieczności suplementować probiotyki w kapsułkach, dobierając do indywidualnego stanu konkretny pojedynczy szczep lub kilka szczepów bakterii.

Witaminy z grupy B

Kompleks witamin z grupy B jest niezbędny do wielu reakcji biochemicznych. Wiele preparatów zalecanych astmatykom wywołuje skutek uboczny w postaci nadmiernego “zużywania witamin”, zwłaszcza kwasu pantotenowego, czyli witaminy B5. Warto spożywać wątróbkę, czerwone mięso, kaszę gryczaną, orzechy, aby zapobiec deficytowi.

Unikanie stresu

Mówi się, że stres jest przyczyną coraz większej liczby chorób. Również w tym przypadku warto mieć to na uwadze i zainteresować się technikami relaksacji, dostatecznie spać, regenerować się, a nawet i czasem zrezygnować z dodatkowych obowiązków i pracy, gdyż w dłuższej perspektywie objawy ze strony astmy mogą się nasilić, pomimo zapewnieniu właściwej podaży makro i mikroskładników.

Źródła:

http://www.astmatycy.net.pl/

http://www.ecap.pl/doktorat.pdf

http://www.webmd.com/asthma/guide/asthma-control-with-anti-inflammatory-drugs?page=2

https://portal.abczdrowie.pl/alergeny-pokarmowe-a-astma

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373941

https://archive.ahrq.gov/clinic/epcsums/o3asthsum.htm

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a681006.html

Autor: Karolina Gołaś

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s