Dieta rozdzielna – dlaczego może przynieść ulgę przy problemach trawiennych?

Coraz więcej osób ma różnego rodzaju problemy z trawieniem i nieustannie poszukuje skutecznego remedium na taką sytuację. Lekarze najczęściej przepisują leki rozkurczowe, każą się nie stresować i dalej rozkładają ręce. Obecnie powszechna staje się diagnoza pt. „ZJD (Zespół Jelita Drażliwego) i taka Pani / Pana uroda”. Leki działają na chwilę, a objawy z czasem się pogłębiają, więc zaczyna się poszukiwanie na własną rękę. W gąszczu różnych informacji można natrafić na stwierdzenie, że dieta rozdzielna świetnie sobie radzi z problemami pokarmowymi. Czy rzeczywiście tak jest? Zapraszam do lektury.

Dlaczego występują problemy z trawieniem?

Trawienie jest to bardzo skomplikowany proces, który niestety łatwo może zostać zaburzony przez najróżniejsze czynniki, takie jak:

  • Kiepskiej jakości dieta,
  • Przewlekły stres,
  • Toksyny środowiskowe,
  • Nietolerancje pokarmowe,
  • Brak odpowiedniej flory bakteryjnej,
  • Niedobory witamin i minerałów,
  • Zarażenie pasożytami,
  • Infekcje wirusowe (H. Pylori),
  • Przerost Candidy,
  • Zaburzona praca wątroby,
  • Problemy z perystaltyką jelit, pracą nerwu błędnego.

To wszystko prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego i problemów pokarmowych, które są bardzo uciążliwe i skutecznie potrafią utrudnić życie. Dlatego bardzo ważna jest odpowiednia diagnostyka i poznanie przyczyny naszych problemów. Dzięki temu jest możliwość wprowadzenia skutecznej terapii, która doprowadzi do wyleczenia. Kiedy szukamy przyczyny takiego stanu rzeczy, warto zacząć już jakieś zmiany w diecie i stylu życia, które załagodzą objawy i poprawią komfort życia. Jednym z takich sposobów jest wprowadzenie diety rozdzielnej.

Zasady diety rozdzielnej

Już Hipokrates twierdził, że „człowiek rodzi się zdrowy, a wszystkie choroby wchodzą do niego przez usta wraz z produktami żywnościowymi”. To prawda, dieta i nasze codzienne wybory żywieniowe mają ogromne znaczenie przy problemach z trawieniem (i nie tylko!). Okazuje się, że nasz obecny sposób odżywiania ma niewiele wspólnego z naszą fizjologią, która została wypracowana na przestrzeni milionów lat ewolucji. Przecież najczęściej jest tak, że po prostu nie zastanawiamy się nad tym, co wkładamy na talerz, jaką to ma wartość dla naszego organizmu i co w ogóle jesteśmy w stanie z tego przyswoić. A okazuje się, że nasz układ pokarmowy to nie jest rura, gdzie wkładamy jedzenie, które następnie jest wydalane. Po drodze dzieje się szereg niezwykle skomplikowanych procesów biochemicznych, które sprawiają, że mamy siłę pracować, uczyć się, mamy dobry lub zły nastrój, odkładamy lub gubimy tkankę tłuszczową.

Żywienie rozdzielne zwraca uwagę na poprawne łączenie produktów w taki sposób, aby usprawnić proces trawienia i poprawić wchłanialność składników mineralnych i witamin. Opiera się na naturalnej fizjologii człowieka i pozwala zachować przewód pokarmowy w czystości.

W żywieniu rozdzielnym produkty łączymy według schematu:

  1. Białka + produkty neutralne
  2. Węglowodany + produkty neutralne

Główną zasadą jest to, że w jednym posiłku nie łączymy produktów białkowych z węglowodanowymi. Dla ułatwienia przedstawiam tabelkę, które produkty zaliczają się do jakiej grupy.

Białka Węglowodany Produkty neutralne
Mięso Kasze Warzywa
Wędliny Ziemniaki, bataty Pozostałe owoce
Ryby Makarony Tłuszcze
Nabiał Produkty zbożowe Świeże soki warzywne i owocowe
Jajka Banany, daktyle, świeże figi Grzyby
Warzywa strączkowe Suszone owoce Zioła i przyprawy
Bakłażany Mąki Orzechy (oprócz ziemnych)
Słodycze, dżemy, miód Pestki

Dlaczego to działa?

Ten sposób działa, ponieważ trawienie poszczególnych grup produktów odbywa się w różnych miejscach układu pokarmowego. Przyjrzyjmy się, jak przebiega trawienie białek i węglowodanów:

Trawienie białek

Białka zaczynają trawić się w żołądku za pomocą enzymu pepsyna. Po wstępnym rozbiciu białek (ok. 10% białka ulega strawieniu w żołądku), pokarm przesuwa się do dwunastnicy, gdzie jest trawiony przez soki trzustkowe. Trypsyna, chymotrypsyna, elastaza i karboksypeptydazy to enzymy, które w jelicie cienkim dzielą białka na krótsze odcinki (peptydy i aminokwasy). Taka forma białek wędruje żyłą wrotną do wątroby, a następnie do każdej komórki w celu przeprowadzenia syntezy aminokwasów. Przy prawidłowym trawieniu 10% białka jest wydalane wraz z kałem, przede wszystkim w postaci bakterii i złuszczonego nabłonka jelita. Jeżeli jednak występują problemy z wydzielaniem enzymów trzustkowych, wtedy ilość niewchłoniętego białka może wzrosnąć nawet do 85%!

Trawienie węglowodanów

Węglowodany z kolei rozpoczynają proces trawienia już w jamie ustnej za pomocą enzymu, zwanego ptialiną (który wydzielany jest przez nasze ślinianki). To dlatego zaleca się dokładne żucie pokarmu – z jednej strony ma to na celu aktywację wydzielania odpowiednich enzymów, a z drugiej, pokarm jest lepiej trawiony w późniejszym etapie, jeśli dłużej przebywa w jamie ustnej. Należy zaznaczyć, że w żołądku węglowodany nie są trawione! Dalszy proces trawienia odbywa się w dwunastnicy za pomocą amylazy trzustkowej, gdzie węglowodany są rozbijane na maltozę. Maltoza z kolei w jelicie cienkim jest rozkładana (przy pomocy glukoamylazy i izoamylazy) do jednocukrów: glukozy, fruktozy i galaktozy, które mogą zostać wchłonięte przez organizm.

Dieta rozdzielna opiera się właśnie na tej różnicy w trawieniu białek i węglowodanów. Kiedy zjadamy posiłek, w którym łączymy oba te składniki – wtedy proces trawienia zostaje upośledzony, ponieważ białko w żołądku jest trawione, a węglowodany w tym czasie muszą „poczekać” na przejście do jelita i dalszy proces trawienia. Oczywiście zjedzenie takiego posiłku raz na jakiś czas nie wywoła niekorzystnych zmian w organizmie. Jednak kiedy do takiego żywienia dodamy złej jakości dietę (przetworzone jedzenie, duże ilości cukru i tłuszczy trans), przewlekły stres, chemię w środowisku – okazuje się, że nasz układ pokarmowy po prostu nie radzi sobie z tego typu połączeniem i mamy problemy trawienne: wzdęcia, gazy, zaparcia, biegunki, mdłości i wiele innych, przykrych dolegliwości.

Każdy człowiek jest inny i zazwyczaj nie ma jednej przyczyny występowania problemów pokarmowych. Dieta rozdzielna może być pomocna przy załagodzeniu dolegliwości, a także podczas odrobaczania – wtedy organizmowi łatwiej zająć się wydalaniem szkodliwych toksyn i pasożytów i nie jest obciążony procesami trawienia przez złe łączenie pokarmów. Dieta rozdzielna może być drogą do wyzdrowienia i znalezienia swojego sposobu na żywienia lub może po prostu stać się stylem życia, z którym dobrze się czujemy. Na pewno warto wypróbować ten sposób przy nawracających problemach trawiennych.

Źródła:

Siemionowa N., Kuchnia żywienia rozdzielnego

Konturek S., Fizjologia człowieka, T. V, Układ trawienny i wydzielanie wewnętrzne

http://www.colonhealthinfo.com/diet/separation_diet.htm

https://www.diet.com/g/hay-diet?get=hay-diet

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/27/food-combining.aspx

Autor: Ewa Burzyńska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s