Orzechy – prawdopodobnie najzdrowsze produkty żywieniowe

Ilość otyłych osób ze współistniejącymi chorobami cywilizacyjnymi w naszym kraju stale rośnie. Na dzień dzisiejszy ponad połowa z nas posiada nadmierną masę ciała, a co drugi Polak umiera na choroby układu krążenia. Powyższe dane dają do zrozumienia, jak miernie odżywiamy się jako społeczeństwo – to właśnie dieta w głównym stopniu decyduje o jakości naszego życia. To co trafia na nasz talerz warunkuje czy dożyjemy sędziwego wieku w zdrowiu i wspaniałym samopoczuciu, czy w wieku 50 lat będziemy borykać się z wieloma chorobami. O ogromnej mocy żywienia mówił już Hipokrates: Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek żywnością”. Zastanowiłem się więc, który z najzdrowszych produktów spożywczych jest w Polsce dostępny przez cały rok, stosunkowo łatwo włączyć go do diety, a po jego zakupie nasz portfel nie schudnie bardziej od nas. Ranking wygrały orzechy, a w poniższym artykule postaram się udowodnić Ci, dlaczego warto zjeść ich chociaż garść dziennie.

Cudowne właściwości orzechów

Orzechy charakteryzują się wysoką gęstością energetyczną, oznacza to, że w małej objętości dostarczają obfitej ilości kalorii – od 550kcal do 750kcal na 100g. Mimo tego, że orzechy są bardzo kaloryczne, naukowcy zaobserwowali, że dodatek ich do diety może paradoksalnie przyczyniać się do utraty masy ciała [1]. Zdecydowanym plusem jest fakt, że większość energii dostarczana jest z nienasyconych kwasów tłuszczowych mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oprócz tłuszczów, znajdziemy w nich wysoką zawartość białka i błonnika pokarmowego mającego zbawienny wpływ na nasz apetyt, ogrom witamin z grupy B, składników mineralnych jak magnez, oraz całą gamę fitozwiązków jak związki fenolowe, tokoferole czy fitosterole. Bogactwo wartości odżywczych orzechów bezpośrednio przekłada się na ich ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie i produkty przetworzone oraz bogate w cukier przyczyniają się do zaburzeń gospodarki lipidowej powodując podwyższone stężenie cholesterolu. Wraz z wiekiem zaczyna być to coraz bardziej widoczne, a my zamiast zaczynać dzień od przebieżki i pożywnego śniadania, sięgamy po garść leków. Póki nasze zdrowie nie jest jeszcze na wyczerpaniu – zamiast leków sięgnijmy prewencyjnie po garść orzechów! Wykazano, że już jedna porcja dziennie obniża ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia o 39% [2]! Ale to nie wszystko, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, zdrowych tłuszczów, potasu i magnezu dodatek orzechów do posiłku to świetna strategia zapobieganiu cukrzycy i nadciśnieniu.

Nie wszystkie orzechy to… orzechy

Z botanicznego punktu widzenia nie wszystko to co popularnie nazywamy orzechami, możemy zakwalifikować do tej rodziny. Przykładowo rozsławione fistaszki są nasionami roślin strączkowych, tak jak fasola czy soja. Orzechy pekan powinniśmy z kolei zaliczać do pestkowców.  Jednak z uwagi na podobne cechy organoleptyczne, zawartość substancji i wpływ na zdrowie, do orzechów zaliczamy: włoskie, migdały, brazylijskie, laskowe, pistacje, makadamia, nerkowce, pekan, arachidowe, piniowe. Mimo, iż wszystkie z nich wykazują działanie prozdrowotne – pierwsze trzy zasługują na szczególną uwagę.

TOP 3 najzdrowszych orzechów

Migdały

Migdały bez wątpienia możemy okrzyknąć najbogatszymi orzechami.  W 100g porcji zawierają aż 12,9g błonnika pokarmowego odpowiadającego za sytość, regulującego problemy z wypróżnianiem i stężenie cukru we krwi. Są one bardzo obfitym źródłem witaminy E, nazywanej witaminą płodności, która zmiata wolne rodniki i korzystnie wpływa na kondycje serca, a spożywając 100g migdałów spożyjemy 240% dziennej zalecanej porcji czyli 24mg! Dostarczymy również solidnej porcji magnezu i potasu, których niedobór może objawiać się skurczami mięśni i nadciśnieniem tętniczym.

Orzechy brazylijskie

Nazwa kojarząca się z bajecznym klimatem i szampańską zabawą to nie jedyna zaleta tego produktu. Wystarczy bowiem zjeść 2 orzechy pochodzące z Peru, aby dostarczyć dzienną dawkę selenu – składnika mineralnego odpowiadającego za prawidłową pracę tarczycy! Niestety na polskim rynku najczęściej możemy spotkać się z orzechami pochodzącymi z Boliwii mającymi około 4 razy mniej selenu – choć nadal jest to wysoka zawartość, należy pamiętać, aby nie przejadać się orzechami brazylijskimi – garść 2-3 razy w tygodniu jest rozsądną ilością.

Orzechy włoskie

Podczas 241 zjazdu American Chemical Society zostały uznane za najzdrowsze orzechy świata! Podobnie jak poprzednicy, zawiera dużo białka, błonnika, magnezu czy potasu. Jest jednak jeden składnik, którym orzechy włoskie biją na głowę konkurencję. Jest to kwas ALA (alfa-linolenowy) zaliczany do rodziny omega 3. Na tym produkcie szczególnie powinny skupić się kobiety, w organizmie których przemiana ALA do aktywnej formy omega 3 zachodzi wydajniej niż w przypadku mężczyzn. Kwasy omega 3 poprawiają wrażliwość na insulinę, poprawiają funkcje poznawcze, zmniejszają stan zapalany i poprawiają gospodarkę lipidową dlatego ich odpowiednia podaż w diecie jest rzeczą nadzwyczaj ważną.

Reasumując, garść orzechów dziennie może istotnie obniżyć ryzyko różnorakich chorób cywilizacyjnych. Oprócz obfitej zawartości błonnika pokarmowego i białka, dostarczają nam witamin, składników mineralnych i fitozwiązków o działaniu przeciwzapalnym. Osoby, które już borykają się z chorobami układu krążenia powinny mieć na uwadze, że porcja orzechów może znacząco wspomóc tradycyjną terapie obniżając poziom cholesterolu we krwi.

Źródła:

  1. Jackson CL., Hu FB.: Long-term associations of nut consumption with body weight and obesity. Am J Clin Nutr 2014,100,408-11
  2. Grosso G., Yang J., Marventano S. i wsp.. Nut consumption on all-cause, cardiovascular, and cancer mortality risk: a systematic review and meta-analysis of epidemiologic studies. Am J Clin Nutr 2015,101,783-93

 

Autor: Arkadiusz Matras

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s