Naturalne produkty poprawiające wyniki w pracy

Siedzisz za biurkiem czternaście godzin dziennie, a szef nie jest zadowolony z Twoich wyników? Zarywasz nocki, aby dokończyć kolejny projekt bo przewlekłe zmęczenie nie pozwala Ci osiągnąć obranego celu? Z pewnością zastanawiałeś się czy w przyrodzie występują produkty, po spożyciu których poprawisz swoje wyniki w pracy. Dieta, dieta, dieta… Czy istnieje aspekt zdrowotny, na który nie ma ona wpływu? No właśnie! Przetworzone produkty z wysoką zawartością cukru powodują wahania glukozy we krwi. Po pewnym czasie poziom cukru spada poniżej normy, czujemy się rozdrażnieni, a nasze myśli zaczyna przeplatać pomysł sięgnięcia po kolejnego batonika. Najprostszym sposobem zapobiegającym hipoglikemii (niedocukrzeniu) jest komponowanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym z wyższą zawartością błonnika pokarmowego pozwalające ustabilizować skoki cukru w naszym organizmie. Wielu z nas niestety tłumaczy brak odpowiedniego odżywiania brakiem czasu… Na przeciw naszym oczekiwaniom wychodzą producenci suplementów, czy istnieje jednak zasadność ich stosowania?

Kofeina

Kofeina to substancja czynna, którą możemy znaleźć w kawie, herbacie i guaranie w wieloraki sposób oddziałuje na nasz organizm. Podnosi stężenie katecholamin odpowiedzialnych za pobudzenie, zwiększa obrót kwasów tłuszczowych. Największym jej plusem jest jednak wpływ na centralny układ nerwowy poprzez blokowanie receptorów adenozyny. Podczas długotrwałej pracy wytwarzamy znaczące ilości adenozyny, a te przyłączając się do receptorów powodują uczucie znużenia i zmęczenia kierując nasze myśli w stronę sypialni. Z fizjologicznego punktu widzenia jest to fenomenalny mechanizm chroniący nas przed nadmiernym stresem – z punktu widzenia pracodawcy – szkodnik, przez który firma nie winduje swoich wyników. 30-60 min. po wypiciu napoju z kofeiną, jej stężenie osiąga w organizmie maksimum, blokując przy tym wyżej wymienione receptory uniemożliwiając tym samym przyłączenie się do nich adenozyny. Zmęczenie odsuwa się w czasie, a my możemy pracować wydajniej! Podczas badania z udziałem 30 zdrowych osób zaobserwowano znaczącą poprawę funkcji poznawczych po wypiciu napoju o zawartości 50mg kofeiny [1]. Jeśli masz obiekcje odnośnie wypijania umiarkowanych ilości kawy – wyrzuć je do kosza! Po podsumowaniu badań ostatnich lat naukowcy doszli do wniosku, że spożycie 1-2 filiżanek małej czarnej znacząco obniża ryzyko śmierci [2]. Dodając do niej mleka i cukru nie zniesiesz efektów pobudzających, ale pamiętaj – konwencjonalne dodatki do kawy zwiększają energetyczność Twojej diety, co może sprzyjać rozwojowi nadwagi i otyłości. Skoro nie potrafisz zrezygnować ze smaku słodkiego, pomyśl o zamianie cukru na naturalne substancje słodzące o niższej zawartości kalorii jak ksylitol czy erytrol.

Kreatyna

Kreatyna – substancja naturalnie występująca w czerwonym mięsie kojarząca się adeptom sportów sylwetkowych z większą masą i siłą mięśniową. W miocytach (komórkach tkanki mięśniowej) wyższe stężenie kreatyny sprzyja zwiększonym zapasom ATP – uniwersalnej energii, z której korzysta nasz organizm. W neuronach (komórkach mózgu) proces ten zachodzi identycznie – więcej kreatyny = więcej ATP = więcej energii dla mózgu! W badaniu trwającym sześć tygodni, oceniającym wpływ suplementacji 5g kreatyny dziennie na funkcje poznawcze, naukowcy zaobserwowali istotny wzrost pamięci roboczej i inteligencji (IQ) grupy spożywającej kreatynę w porównaniu z grupą placebo [3]. Sceptycy zarzucali pewne ograniczenia tego eksperymentu, gdyż grupą badaną byli wegetarianie, w diecie których nie występuje czerwone mięso (główne źródło kreatyny). Naukowcy wzięli pod uwagę obiekcje i powtórzyli badanie – tym razem u osób wszystkożernych. Na całe szczęście i tym razem grupa suplementacja kreatynę poprawiła koncentracje, pamięć roboczą i IQ [4]. Niestety jedzenie wołowego steka nawet codziennie nie dostarczy nam odpowiedniej dawki kreatyny, ale nie martw się – koszt monohydratu kreatyny to wydatek rzędu 25zł za 100dni suplementacji! Myślę, że pracodawca doceni wydajniejszą pracę i inwestycja zwróci się parokrotnie!

Różeniec górski

Różeniec górski – gatunek zaliczany do grupy adaptogenów, których zadaniem jest pomoc w adaptowaniu organizmu do niekorzystnych warunków otoczenia. Według producentów tego suplementu lista korzyści płynących z włączenia go do swojej diety jest niesamowicie długa, lecz badania naukowe z udziałem ludzi analizują głównie wpływ różeńca na redukcję codziennego stresu. Złoty korzeń podnosi bowiem w mózgu stężenie serotoniny – antydepresyjnego neuroprzekaźnika, który wydzielany jest podczas odczuwania przyjemności. Pół żartem można zasugerować, że suplementacja różeńcem działa podobnie jak seks czy zjedzenie ulubionej tabliczki czekolady! W przeglądzie badań autorzy doszli do wniosku, że suplementacja różeńcem górskim u osób z nadmiernym stresem poprawia sprawność umysłową [5].

Jeśli spędzasz w pracy długie godziny, masz stresujący styl życia, a pracodawca stale naciska o terminy – leć prędko do apteki po kreatynę, różeniec górski i popij suplementy mocną kawą (oczywiście nie mając żadnych przeciwwskazań). Są to bowiem substancje wspomagające Twoje umiejętności w pracy, a ich działanie potwierdziły badania naukowe! Pamiętaj jednak, że zmianę stylu życia powinniśmy zaczynać od prawidłowej diety i aktywności fizycznej, a nie suplementów!

Źródła:

1.      Kassis O, Katz N, Ravid S Double-blind placebo and active (caffeine) controlled study to examine the effects of the herbal nutritional supplement beverage „Wake up” on vigilance and function after lunch. Isr Med Assoc J. 2013 Aug;15(8):419-23

2.      Je Y., Giovannucci E., Coffee consumption and total mortality: a meta-analysis of twenty prospective cohort studies. Br J Nutr. 2014 Apr 14;111(7):1162-73

3.        Rae C, Digney AL, McEwan SR i wsp.: Oral creatine monohydrate supplementation improves brain performance: a double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Proc Biol Sci. 2003 Oct 22;270(1529):2147-50

4.      Ling J, Kritikos M, Tiplady B: Cognitive effects of creatine ethyl ester supplementation. Behav Pharmacol.n2009 Dec;20(8):673-9

5.      Hung S., Perry R., Ernst E., The effectiveness and efficacy of Rhodiola rosea L.: a systematic review of randomized clinical trials. Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):235-44

Autor: Arkadiusz Matras

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s